به بهانه سالروز درگذشت استیو جابز: Dna اپل و ایستادن این شرکت در تقاطع هنر و تکنولوژی

امروز یک سال از تاریک ترین روز دنیای تکنولوژی می گذرد٬ روزی که استیو جابز فقید پس از سالها مبارزه با بیماری سرطان درگشت. به بهانه سالروز درگذشت استیو جابز٬ تصمیم گرفتیم نگاه ویژه ای به یکی از بزرگ ترین باور های این مرد بزرگ دنیای تکنولوژی داشته باشیم. 

برای سالها در کنفرانس های اپل٬ استیو جابز فقید زمان خاصی را برای صحبت پیرامون مسیر اشتباه دنیای تکنولوژی کنار می گذاشت. مسیری که هم مسیر هنر آزاد نبود . استیو جابز همیشه اعتقاد داشت که هنر آزاد لازمه نو آوری می باشد . استیو جابز بارها و بارها تکرار کرد که DNA اپل می گوید که تکنولوژی تنها ٬ کافی نیست و اپل و محصولاتش با هنر آزاد و علوم انسانی همراه هستند . در مقاله پیش رو پیرامون مسیری که اپل ایجاد کرد که تکنولوژی این شرکت با هنر آزاد هم مسیر شود را بررسی خواهیم کرد و به ابعاد این هنر در محصولات اپل می پردازیم . هنری که استیو جابز عقیده داشت که اکثر شرکت هایی که در صف اول راهبردی دنیای تکنولوژی هستند در حال دور شدن ار آن هستند

Vivek Wadhwa محقق و استاد دانشگاه های برکلی و هاروارد در این زمینه می گوید که بسیاری فکر می کنند که همه مهندسانی که تسلط بر روند کاری اپل دارند یا در زمینه ریاضیات سر رشته دارند یا علوم مهندسی ٬ اما در واقع این تفکر اشتباه است . او در تحقیقاتش می گوید که بسیاری از افراد اصلی اپل در رشته های هنر یا علوم انسانی تحصیل کرده اند و سر رشته داند . استخدام این افراد به طور مستقیم زیر نظر استیو جابز انجام میشد. 
Wadhwa در ادامه می گوید که اگر شما فکر می کنید کارآفرینی نه به عنوان یک شغل ٬ بلکه به عنوان یک هنر شناخته می شود پس تلفیق هنر و تکنولوژی منطقی به نظر می رسد .

نخستین قدم آمیخته شدن هنر و تکنولوژی برای اپل در طراحی ظاهری محصولاتشان برداشته شد . به راحتی می توان گفت که محصولات اپل بسیار زیبا طراحی می شوند و برای هر کسی مایه غرور است که محصولات اپل جزوی از دکوراسیون خانه آنها باشند . بسیاری فکر می کنن طراحی یک محصول صرفا طراحی یک پوشش برای یک دستگاه است . اما تیم طراحی اپل که به نوعی زاده تفکر استیو جابز هستند بر این عقیده هستند که طراحی یک محصول به همان اندازه در ارتباط برقرار کردن با کاربران مهم است که تکنولوژی استفاده شده در آن محصول است . بدن شک طرح های اپل بسیار بیشتر از یک پوشش زیبا بر روی دیوایس است ، آمیخته شدن هنر و تکنولوژی بخش اصلی طرح های اپل هستند . در سال ٢٠٠۵ در مقاله که در مجله times منتشر شده بود شرح داده شد که در صورت حذف کامل اپل ، دنیای تکنولوژی به کدام سمت می رود . اولین نتیجه گرفته شده از حذف اپل ، پایان طرح های آمیخته با هنر در تکنولوژی بود .

فیلسوف آمریکایی Martha C Nussbaum معتقد است که اپل به عنوان یک شرکت در حوزه فناوری با محصولاتش به شکل گیری و ساخت سبک زندگی تمدن غرب در عصر حاضر کمک به سزایی کرده است . بعد از انقلاب طراحی اپل در imac ، در سال ٢٠١٠ اپل با معرفی نسل چهارم آیفون طرح اصیل دیگری را ارائه کرد که باعث شد استیو جابز پیرامون طراحی آیفون ۴ یکبار دیگر مسئله ازدواج تکنولوژی با هنر آزاد را در اپل تکرار کند ، تحلیل گر دیلی تلگراف بریتانیا Claudine Beaumont در آن روز ها گفت که ترکیب فولاد سخت و خشن با شیشه در آیفون ۴ در نگاه اول بسیار لوکس و کاربردی به نظر می رسد اما در نگاه بهتر مشخص می شود که این طرح در خدمت یک هدف خاص است . این طرح تنها یکی از طراح های شاگرد استیو جابز ، جاناتان ایو انگلیسی است که تنها بخاطر قدرت تفکر در طرح هاش به تمامی مدارج افنتخاری بریتانیا نائل شده است. طرح اصیل آیفون ۴ که استیو جابز آنرا لایق قرار دادن در تقاطع هنر و تکنولوژی می دانست یکبار دیگر در آیفون ۵ مسیر تکامل را پیمود و به طرحی شکیل و زیبا و نشان دادن نفوذ هنر در تکنولوژی تبدیل شد. 

اپل تنها در بخش طراحی دیوایس ها به فکر آمیختن آن با هنر نبود و در بخش نرم افزار هایش نیز ، هنر بخش جدا نشدنی پروژه های اپل بود . نخستین جرم های سیستم عامل مک و کاربرانش براساس پیوستن با هنر به گرد یک دیگر جمع شدند . چه در موسیقی یا ساخت ویدیو ها یا حتی عکاسی و ادیت عکس ها . نخستین محصولات مک نیز امکانات گسترده و حرفه ای را در زمینه دنیای هنر به کاربران ارائه می کردند و در تمامی تبلیغات نخستین محصولات اپل این رویه همراه بودن با هنر به چشم می خورد و اینها تنها یک شروع بود حرکت استیو جابز و اپل به سوی ساختن دنیایی همراه با هنر و تکنولوژی . بدون شک همراه شدن با دنیای هنر یکی از برتری های محصولات اپل و توسعه های انقلابی آن بود . 

مک سالهاست به عنوان ابزار اصلی ساخت موسیقی و فیلم استفاده می شود و آن هم دلیلی جز استفاده از نرم افزار هایی که اپل بصورت اختصاصی برای مک ارائه کرده است٬ ندارد. در سالهای دور ٬ فتوشاپ تنها برای مک ارائه میشد زیرا مک سیستم عاملی بود که در درون هنر رشد کرده بود در این روز ها هم نیز با وجود سیستم عامل های مختلف و متنوع هنوز مک با داشتن نرم افزار هایی فوق العاده حرفه ایی مثل Final cut در زمینه فیلم سازی و Logic pro در زمینه ساخت موسیقی انتخاب اول همه حرفه ای دنیای هنر است . 

اپل با ارائه آیپد در ۲۷ ژانویه ۲۰۱۰ دریچه جدیدی را به دنیای تکنولوژی امیخته با هنر باز کرد. تا پیش از این بطور مثال برای ساخت موسیقی باید در استودیو های پیشرفته و با امکانات بسیار گران موسیقیدانان روی قطعات موسیقی کار می کردند اما در این روز ها به سادگی می توان با ایپد موسیقی جدیدی نوشت یا بصورت حرفه ای فیلم ساخت . محیط ساده آیپد که نه به اندازه محیط های آندرویدی شلوغ و بی نظم و نه به اندازه رابط کاربری مترو مایکروسافت بسته و محدود است با آمیخه شدن با هنر طراحی ٬ سالهای سال است که راحتی استفاده برای کاربران را به ارمغان آورده است . در این روز ها کاربران می توانند به راحتی با نرم افزار iMovie در آیپد و آیفون فیلم های حرفه ای تهیه کنند یا با نرم افزاری مانند grageband به ساخت موسیقی بپردازند و یا حتی با کشیدن یک انگشت بر روی یک عکس٬ زیبایی عکس را دگرگون کنند. شاید در پلتفرم های دیگر نیز این امکانات در دسترس باشد ولی اپل ساخته شده توسط تفکر استیو جابز٬تمامی این امکانات را به نحوی ارائه می کند که حتی افراد کهن سال هم بدون هیچ تجربه ای توانایی کارکرد با آنان را دارند٬ آیا این چیزی بیش از تلفیق هنر و تکنولوژی است؟ 
به رابط کاربری ios یا مک نگاهی دوباره کنید٬ رابط کاربری خلق شده توسط اپل که مستقیم زیر نظر استیو جابز برای این دو سیستم عامل متولد شد براحتی بیانگر دو قابلیت خاص است٬ سادگی و کارایی
هم در مک و هم در ios با یک رابطه کاربری فوق العاده ساده و بسیار زیبا طرف هستیم که در عین سادگی٬ نهایت کارایی را به کاربر ارائه می کند. آیا در طراحی های غیر اصیل آندروید اثری از سادگی و کارایی را می بینید؟ 

استیو جابز در این باره می گفت که ما همیشه سعی کردم در تقاطع هنر آزاد و تکنولوژی باشیم . این به ما کمک می کند که در هردو آنها بهترین باشیم برای ساختن محصولات پیشرفته ای در زمینه تکنولوژی از دید هنر ٬ اما همچنین این محصولات جذاب و آسان در استفاده هستند . این محصولات کاملا مناسب برای کاربران خواهند بود . یورز ها نباید به سمت آنها بیایند بلکه آنان هستند که باید به سمت یوزر ها بیایند .

در آخر می توان گفت که راهی که استیو جابز فقید اپل را درون آن برد با شناخت ابعاد هنر و آمیختن آن با تکنولوژی پیموده شده است و این تفکر استیو جابز که دیگر درون DNA اپل وجود دارد باعث شده که اپل به عنوان پرطرفدار ترین برند تکنولوژی در میان کاربران شناخته شود . اپل با استفاده از مهندسین خود در زمینه علم و هنر دیوایس هایی را پدید آورده است که علاوه بر قابلیت های فراوان در هر زمینه ای از جمله هنر ٬ راحتی استفاده و جذابیت را برای کاربران به ارمغال آورده است . مسیری که می توان گفت اپل تنها مسافر آن است و تنها شرکت های دیگر گاهی از تجربیات این مسافر جاده هنر و تکنولوژی در زمینه ساخت محصولاتشان استفاده می کنند .

برچسب ها:

دیدگاه ها ۲

  1. Alireza

    ۱۵ مهر ۱۳۹۱ ۱۲:۰۲ ب٫ظ

    روحش شاد و یادش گرامی باد .

  2. Amir

    ۱۶ مهر ۱۳۹۱ ۱۱:۵۵ ب٫ظ

    خیلى ممنون. به نکات درست و اساسى اشاره کردید. روحش در ارامش ابدی باشه ان شا الله

دیدگاه خود را ارسال کنید.


 

Verified by MonsterInsights